Friday, August 13, 2010

Untold Story of Kg Krubong

Echin adalah sahabat baik dabuk di tempat kerja. Setiap minggu dia berulang-alik dari KL ke kelantan untuk menjaga ayahnya yg sakit. Kagumkan hati budinya ramailah mak cik2 di kg siam tumpat bertanyanya rahsia medidik anak setaat Echin.Tak kurang juga yg offer nak gadisnya utk menjadi isteri echin.

Dan hati budi itulah yang mendorong dabuk memujuk echin untuk masuk islam dan berjanji mencarikan seorang isteri melayu untuk beliau. Dan setiap kali jua ditolak dgn baik oleh echin yg begitu fokus dgn kesihatan ayahnya.

Petang semalam sekali lagi dabuk menceritakan pengalaman spiritual utk mangajak beliau. Dabuk berceritakan tentang seorang lelaki tua berbangsa arab yg berjumaat bersamanya. Lelaki itu menangis tersedu-sedu bila imam membacakan perihal hari kiamat dari surah Al Qariah membuatkan dabuk benar2 insaf seketika. Selepas solat dabuk cuba mengejar org tua itu untuk bertanyakan sesuatu tetapi gagal menemuinya.

Mendengarkan itu Echin pun mencapai kalkulator dan mengira. katanya kalau umur dah 50tahun, boleh tahan ker 1820 kali dia menangis tiap2 jumaaat? Echin cuba merungkai spiritual secara mathematical. Dabuk hanya tersenyum..

Jauh di sudut dia pasrah bahawa sanya memang taufik dan hidayah itu milik mutlak tuhan sang maha berkuasa. Wallahu la yahdil qaumal kafirin.. Wallahualam

No comments: